Att överleva i skogen

Om du skulle hamna i en situation som kräver att du överlever i skogen så är det bra att du kan grunderna i överlevnad. Här i Sverige kan vi skatta oss lyckliga över att det mesta av vårt vatten är drickbart. Men, det kan ju vara så att ett kadaver av ett vilt djur hamnat i vattnet och spridit bakterier som kan medföra kraftiga diarréer och det vill man inte vara med om i en situation där det kräver att man sparar på minsta lilla näringsresurs. Vårt tips är därför att alltid koka vattnet du dricker för att på så sätt destillera.  Om man inte har möjlighet till detta så försök att hitta rinnande vatten istället för stillastående vatten, då är risken mindre för att du ska råka ut för farliga bakterier.

Om man hamnat vilse i skogen eller att man har skadat sig så att man inte kan ta sig därifrån så är elden en viktig del för att överleva, dels så ger elden värme, du kan destillera vatten och du kan tillaga fångst i form av fisk eller annat. Bra att alltid ha med sig är eldstål eller en ask med tändstickor, ha för vana att alltid ha det i väska och i bilen. Med en eld så klarar man sig långt.

Se till att skaffa skydd för att skydda mot regn, kyla eller vind. Vad du gör ditt skydd av spelar ingen roll, endast din fantasi sätter gränser. Du kan söka skydd under en gran och dra extra grenar för att täta, kanske hittar du skydd under klippblock i en bergskedja eller så kanske du har en filt eller något med dig att sätta upp som vindskydd. Att ha någonstans att krypa in och söka skydd för skyla och vind gör mycket för både känslan av trygghet och värme.

Försök att alltid ha en kniv med dig när du beger dig ute i skogen, detta kommer att underlätta för dig om du behöver campa i skogen i en tid. Du kan rensa fisk, klyva stickor att göra eld med samt göra grillpinnar för att tillreda din mat.

Försök att alltid ha med dig extra kläder och lite varmare kläder än vad temperaturen visar när du beger dig hemifrån, det är väl värt det om du skulle komma bort. Det har räddat många liv genom åren.

Lär dig hur du ska lokalisera dig. En vattenström leder ofta till bebyggelse, solen står till söder mitt på dagen etc. Lär dig också vad som är ätbart i naturen, inte bara svamp och bär utan också rötter, björksav, myror, fisk och rötter som växer under gjord. Din kunskap kan vara skillnaden mellan liv och död och väl värt en investering av din tid.

Det absolut viktigaste rådet som vi kan dela med oss av är att behålla vårt lugn och inte stressa upp sig. Inget blir nämligen bättre av det, att behålla lugnet och tänka rationellt är den absolut viktigaste överlevnadsstrategien.