Bästa matsvamparna som svenska skogen har att erbjuda!

Kantarell

Kantarellen ligger stadigt på topp 1 av våra mest populära matsvampar. Med sitt gyllengula utseende så är den dessutom lätt att hitta och är nästan omöjlig att förväxla med andra svamparter. Kantarellen är mycket god att steka precis som den är med smör, salt och peppar. Den passar även alldeles utmärkt i pajer och som tilltugg i form av varma mackor med kantarellstuvning. Säsongen är från juli- oktober och de kommer rikligare de år då det varit lite mer nederbörd under sommaren, kantarellen trivs inte alls när det är för torrt. Kantarellen går utmärkt att torka eller att frysa in, undvik dock att tillaga i ugn då det brukar tendera i att svampen blir seg.

Champinioner

En av våra mest älskade matsvampar som finns att hitta i de mesta välsorterade butikerna. Det är inte lika vanligt att plocka champinjoner som det är att plocka övrig svamp, anledningen kan vara att den odlas lite här och var och att den inte ligger så högt i kilopris i butiken, det är helt enkelt värt pengarna att köpa den istället för att leta runt i skogarna. Smakmässigt så passar Chaminjonen utmärkt i kryddiga pastarätter och smakrika grytor. Den är köttig i sin konsistens och kan variera kraftigt i storlek och kan därför aven stekas i stora bitar och ersätta köttet för den som vill vara helt vegetarisk. Till utseendet så är Champinjonen vit med en ring runt foten. Många hävdar att denna är vår mest användbara matsvamp. Champinjonen är också den mest konsumerade konservsvampen vi har i Sverige.

Trattkantarell

Älskade trattkantarell som är lättare att hitta än både gul kantarell och Champinjon. Den finns rikligt i de mellansvenska barrskogarna och kännetecknas av sin bruna hatt, med en liten grop i tillsammans med den senapsgula foten. Trattkantarellerna växer ofta i grupp och har sin högsäsong i den första höstmånaden september. Den passar alldeles utmärkt i mat och främst grytor. Om man vill frysa in trattkantarellen så är det bäst att förvälla först. Den går också att köpa i livsmedelsbutiker under säsong men är inte alls lika lätt att få tag i som kantarellen och champinjonen.

Karljohan

Svampen som har samma namn som Oslos gågata är inte lika lätt att skilja ut från övriga svampar i skogen, det man ska tänka på är att den har en ganska så kraftfull och brunaktig och rundaktig hatt. KarlJohan svampen kan lätt förväxlas med andra arter som kan gör att den som äter blir sjuk och kraftigt illamående. De svampar som kan förväxlas med KarlJohan är gallsopp, parasitsvampen och soppsnylting. Stensoppen aka KarlJohan svampen är Upplands landskapssvamp. Som matsvamp så är Karljohan svampen mycket god och lite nötig i smaken, den är en mycket uppskattad delikatess i framförallt köttgrytor och i stuvningar. Men funkar också i såser och frästa i smör, salt och peppar och sedan serveras som ett tillbehör till kötträtter. Den finns också med i recept i olika matpajer och på varma smörgåsar.