Skogens välgörenhet för själen

Det finns inget mer avkopplande i världen än att gå runt i en skog, eller att gå längs strandkanten på en insjö eller kanske springa fritt på en äng. Det är något så otroligt avkopplande och stressbefriande. Hur mycket asfalt och storstadsbo du än är så kommer du att uppskatta några timmars friskluft i storskogen.

Det är något med kombinationen av naturens lukt, dess skönhet och dess absoluta kravlösa sätt som gör att man slappnar av det lilla extra. Vi är så väldigt vana att alltid ha något att göra, även om vi ligger ner så nog sjutton så är telefonen, datorn eller TV: n nära till hands. Det är väldigt svårt att låta bli att ständigt ha något att göra. När vi går i skogen så har vi inte det här och kan istället njuta av nuet och av omgivningen. Dessutom så ställer inte skogen några krav på hur vi ser ut och hur vi klär oss och bara det är ju ett avstressande moment.

Har du problem med att din familj hela tiden samlas framför skärmar i olika rum i huset, testa att bryta trenden genom att hyra en stuga någonstans, kanske i fjällen. Våga sedan förbjuda familjen att ta med sina skärmar och telefoner, ok, kanske en telefon att ha i fall något skulle hända, men annars noll och nada. Första dygnet så kommer ni förmodligen att drabbas av internet och uppkopplingsabstinens men efter några dagar så kommer kroppen att varva ned. Kanske ni tänder en lägereld och samtalar med varandra. Ni kanske badar och fiskar, vandrar och plockar svamp. Men allra viktigaste är ju att helt plötsligt, när man utesluter alla vanemoment som att kolla mail, Facebook och Instagram är att ni faktiskt njuter av stunden och varandra. Det är så enkelt att glömma det enkla och självklara i vardagen.

 
Flera studier har visat att promenader i skog och mark är minst lika effektfullt som antidepressiva mediciner och med det så menar vi inte att det ena utesluter det andra men som komplement så är det oslagbart. Det är inte en tillfällighet att läkare skriver ut promenader på recept. I Sverige så har vi dessutom fördelen med att vi har fyra årstider. Det är en ynnest att få uppleva att naturen förändras och byter dräkt fyra gånger per år. Vinter med sitt vita kalla täcke som övergår i våren då naturen återigen vaknar upp efter vila- återigen så kan man känna dofterna i naturen och se träd och växter vakna till liv efter vinterns vila. Sedan sommaren då grönskan står i sin prakt, solen är varm och livet känns liksom lite lättare än vanligt, men efter lättjan så kommer behoven av rutiner och vardag och det är då vår årstid blir som allra färggrannast, hösten med alla sina praktfulla färger, sin klara höga luft och sin fruktbara högtid med bär och svampplockning. Det är en ynnest att få utnyttja allemansrätten och få plocka sina egna råvaror i naturen.